Wat is straling?

Straling is energie die zich verplaatst door de ruimte of door materialen zonder dat er sprake is van direct contact. Wanneer deze energie uitgezonden wordt onder de vorm van golven spreekt men van elektromagnetische straling. Straling is van nature aanwezig maar we worden blootgesteld aan veel hogere niveaus afkomstig van door de mens gemaakte stralingsbronnen. Straling wordt onderverdeeld in twee soorten: niet-ioniserende straling (met lage energie) en ioniserende straling (met hoge energie).

Niet-ioniserende straling (Dagelijkse straling)

is straling met lagere energie die onvoldoende is om elektronen uit atomen te doen verwijderen. Ultraviolet of zichtbaar licht, laagfrequente elektromagnetische velden, radiogolven, etc. behoren tot de klasse van niet-ioniserende straling.

De laatste decennia is het aandeel van niet-ioniserende straling drastisch toegenomen en worden we voortdurend blootgesteld aan straling afkomstig van bronnen zoals mobiele telefoons, pda's, laptops/computers, mp3- spelers/draagbare media-apparatuur, televisies, hoogspanningskabels, ....

Naast de vele praktische voordelen van deze nieuwe technologieën, leidt dit ook tot meer en meer bezorgdheid over wat deze toenemende straling op lange termijn voor ons zal betekenen. Toch is men algemeen minder bekend met de mogelijke gezondheidsrisico's waar talloze studies vandaag al op wijzen. Baby's en Kinderen zijn de meest kwetsbare groep doordat ze meer energie per kilogram lichaamsgewicht absorberen dan volwassenen.

Lees meer over deze gezondheidsrisico's

Ioniserende straling

is straling met hoge energie waarbij elektronen uit atomen of moleculen verwijderd raken en elektrisch geladen deeltjes (ionen) achterblijven. Hierdoor treden chemische veranderingen op in de bestraalde moleculen. Deze straling omvat röntgenstralen en gammastralen.

Het is algemeen bekend dat ioniserende straling schadelijk zijn voor het lichaam. Zeker tijdens de zwangerschap moet de blootstelling aan ioniserende straling zo veel mogelijk vermeden worden. De ongeboren kinderen (die embryo's en vanaf de 3e maand foetussen worden genoemd) zijn zeer gevoelig voor deze straling, of deze nu afkomstig is van X-stralentoestellen zoals gebruikt in de geneeskunde, of van radioactief materiaal.


Belly Armor producten beschermen niet tegen dit soort straling.